Sidor

söndag 25 december 2022


 

Vinterns projekt - Stirlingpanna och energilagring.

 



Resan mot energioberoende började för fyra år sedan med installation av 30 st Trina solar solpaneler på 275 kW st. Detta täcker ungefär det energibehovet för vår lilla gård men gör oss på intet sätt oberoende eftersom produktionen vintertid är liten.

 

I framtiden planeras vindkraftverk men även med detta installerat så blir produktionen vintertid osäker. Intresset fastnade på en vedeldad stirlingpanna eftersom vi redan sedan 16 år tillbaka har all uppvärmning och varmvatten mha vedeldad panna. Med en Stirlingpannakan som genererar el när vi eldar blir vi inte beroende av vädrets makter utan kan själva styra elproduktionen.

Vi planerar även inkoppling av solfångare för att slippa elda för varmvatten den tid på året då solcellerna producerar tillräckligt med el för gårdens behov.

 

Valet föll på en Valtis Woodlog med microgen stirlinggenerator köpt av Sunnytek. (länka).

För ett par månader sedan anlände äntligen vår efterlängtade stirlingpanna. Åbäket kom i två delar; själva vedpannan samt stirlinggeneratorn. Första utmaningen var att få in den 590 kg tunga pannan i vårt pannrum. Stirlinggeneratorn kunde vi flytta med grävmaskinen och rullade sen in i pannrummet på avsågade stängselstolp Själva vedpannan var tyngre, 590 kg stod det på fraktsedeln.Vi fick hyra in en kranbil för att lyfta den till betongklacken utanför pannrummet och rullade sen in även den på avsågade stängselstolp, (samma tekning som man på vikingatiden använde för att flytta skeppen på land).


Nu väntar den i pannrummet, bredvid den gamla pannan, på att vi skall förbereda inköp av rörkopplingar, skorstensinfästning och annat.

Stirlingpannan kommer att kopplas in till skorstenen parallellt med den gamla pannan (som tyvärr måste flyttas en halvmeter). Vi vill ha båda pannorna inkopplade men kommer bara att elda i en i taget. Den panna som inte kommer att eldas i kopplas bort från skorstenen med ett spjäll för att skorstensdraget skall fungera och brandskyddsinspektören skall vara nöjd.

Vatten från de båda pannorna till ackumulatortanken parallellkopplas. Mha kranar styrs vilken panna som är i drift för tillfället. Den gamla pannan är tänkt som reservpanna ifall att Stirlingpannan någon gång skulle kräva reparation.

                          

Vedpannan är väldigt hi-tech med USB-kontakt och massa elektronik. Vi har fått en lång fin manual, på slovenska, vilket vi tyvärr inte förstår ett ord av men med någon form av inscanning, google translate och att titta på alla fina bilder så skall det gå vägen efter många timmars klurande.

Stirlingmotorn sitter som en extra klump nere vid askluckan. Motorn skjuts in i pannan manuellt när pannan kopplas in. Motorn sitter på en fjäderbelastad räls och skjuts automatiskt ut vid överhettning.

Till stirlingdelen kopplas inkommande och utkommande kylvatten till ackumulatortanken. Detta kopplas lågt ner på ackumulatortanken för att få så kallt vatten som möjligt till kylning, detta eftersom motorn är beroende av temperaturskillnad för att kunna generera ström. Temperaturskillnaden skapas då genom det kallare vattnet från ackumulatortanken och värmen från pannan.

Vi planerar nu också inköp och installation av batterilagring men brottas med problemet hur vi skall kunna få detta att gå offgrid och samtidigt kunna få in elen från stirlingpannan.

Batteribanken kommer att installeras i en ”supertjusig” turkosmålad 10-fots container som vi hittade på blocket i höstas och parkerade 50 m från huset. Batterierna får vi bygga in med frigolit och ventilera för att hålla temperaturen uppe. Vid behov får vi i framtiden dra en kulvert från pannrummet för att slippa använda den dyrbara elen till extra uppvärmning av batterierna.

 

Stirlingpannan ger 1kW 230V vilket kan kopplas rakt in i det interna nätet.

Problemet uppkommer då när man kopplar in batteribank och inverter med off-grid-funktion som automatiskt slår om till Ö-drift när strömmen går på det externa elnätet. Om då stirlingpannan tillfälligtvis skulle producera mer ström än vad gården använder så tolkar invetern detta som att elnätet fungerar igen och slår om till on-grid vilket inte bara är dåligt för att vi då skulle skänka bort vår el till elnätet men även rent katastrofalt skulle kunna zappa en elektriker som jobbar för att reparera elnätet.

Vi tror att det skulle gå att koppla in Stirlingpannan in i en Viktron Quattro inverter på generatorinkopplingen, ev behöver vi koppla via en extra invvereter. Vi forskar vidare på detta. Och om någon i gruppen har kunskaper så hör gärna av er.

 

I december har vi nu förbrukat knappt 15 kWh per dygn. Solcellerna har totalt producerat 15 kWh under de 23 dagar av december som har varit.

Om vi skulle få Stirlingpannan att producera al 12 h per dag och lägger till ett vindkraftverk som kan producera något blåsiga dagar så skulle det vara möjligt att klara oss bra även vid långvarigt strömavbrott eller totalt off-grid.

Vi lagar mkt mat på vedspisen och är sparsamma med lampor och onödiga energitjuvar men har flera frysar och även lite värme i vattnet till djuren på gården.

Energiförbrukningen går dock såklart ändå att dra ner ytterligare när det krisar.

 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar