Sidor

söndag 25 december 2022


 

Vinterns projekt - Stirlingpanna och energilagring.

 



Resan mot energioberoende började för fyra år sedan med installation av 30 st Trina solar solpaneler på 275 kW st. Detta täcker ungefär det energibehovet för vår lilla gård men gör oss på intet sätt oberoende eftersom produktionen vintertid är liten.

 

I framtiden planeras vindkraftverk men även med detta installerat så blir produktionen vintertid osäker. Intresset fastnade på en vedeldad stirlingpanna eftersom vi redan sedan 16 år tillbaka har all uppvärmning och varmvatten mha vedeldad panna. Med en Stirlingpannakan som genererar el när vi eldar blir vi inte beroende av vädrets makter utan kan själva styra elproduktionen.

Vi planerar även inkoppling av solfångare för att slippa elda för varmvatten den tid på året då solcellerna producerar tillräckligt med el för gårdens behov.

 

Valet föll på en Valtis Woodlog med microgen stirlinggenerator köpt av Sunnytek. (länka).

För ett par månader sedan anlände äntligen vår efterlängtade stirlingpanna. Åbäket kom i två delar; själva vedpannan samt stirlinggeneratorn. Första utmaningen var att få in den 590 kg tunga pannan i vårt pannrum. Stirlinggeneratorn kunde vi flytta med grävmaskinen och rullade sen in i pannrummet på avsågade stängselstolp Själva vedpannan var tyngre, 590 kg stod det på fraktsedeln.Vi fick hyra in en kranbil för att lyfta den till betongklacken utanför pannrummet och rullade sen in även den på avsågade stängselstolp, (samma tekning som man på vikingatiden använde för att flytta skeppen på land).


Nu väntar den i pannrummet, bredvid den gamla pannan, på att vi skall förbereda inköp av rörkopplingar, skorstensinfästning och annat.

Stirlingpannan kommer att kopplas in till skorstenen parallellt med den gamla pannan (som tyvärr måste flyttas en halvmeter). Vi vill ha båda pannorna inkopplade men kommer bara att elda i en i taget. Den panna som inte kommer att eldas i kopplas bort från skorstenen med ett spjäll för att skorstensdraget skall fungera och brandskyddsinspektören skall vara nöjd.

Vatten från de båda pannorna till ackumulatortanken parallellkopplas. Mha kranar styrs vilken panna som är i drift för tillfället. Den gamla pannan är tänkt som reservpanna ifall att Stirlingpannan någon gång skulle kräva reparation.

                          

Vedpannan är väldigt hi-tech med USB-kontakt och massa elektronik. Vi har fått en lång fin manual, på slovenska, vilket vi tyvärr inte förstår ett ord av men med någon form av inscanning, google translate och att titta på alla fina bilder så skall det gå vägen efter många timmars klurande.

Stirlingmotorn sitter som en extra klump nere vid askluckan. Motorn skjuts in i pannan manuellt när pannan kopplas in. Motorn sitter på en fjäderbelastad räls och skjuts automatiskt ut vid överhettning.

Till stirlingdelen kopplas inkommande och utkommande kylvatten till ackumulatortanken. Detta kopplas lågt ner på ackumulatortanken för att få så kallt vatten som möjligt till kylning, detta eftersom motorn är beroende av temperaturskillnad för att kunna generera ström. Temperaturskillnaden skapas då genom det kallare vattnet från ackumulatortanken och värmen från pannan.

Vi planerar nu också inköp och installation av batterilagring men brottas med problemet hur vi skall kunna få detta att gå offgrid och samtidigt kunna få in elen från stirlingpannan.

Batteribanken kommer att installeras i en ”supertjusig” turkosmålad 10-fots container som vi hittade på blocket i höstas och parkerade 50 m från huset. Batterierna får vi bygga in med frigolit och ventilera för att hålla temperaturen uppe. Vid behov får vi i framtiden dra en kulvert från pannrummet för att slippa använda den dyrbara elen till extra uppvärmning av batterierna.

 

Stirlingpannan ger 1kW 230V vilket kan kopplas rakt in i det interna nätet.

Problemet uppkommer då när man kopplar in batteribank och inverter med off-grid-funktion som automatiskt slår om till Ö-drift när strömmen går på det externa elnätet. Om då stirlingpannan tillfälligtvis skulle producera mer ström än vad gården använder så tolkar invetern detta som att elnätet fungerar igen och slår om till on-grid vilket inte bara är dåligt för att vi då skulle skänka bort vår el till elnätet men även rent katastrofalt skulle kunna zappa en elektriker som jobbar för att reparera elnätet.

Vi tror att det skulle gå att koppla in Stirlingpannan in i en Viktron Quattro inverter på generatorinkopplingen, ev behöver vi koppla via en extra invvereter. Vi forskar vidare på detta. Och om någon i gruppen har kunskaper så hör gärna av er.

 

I december har vi nu förbrukat knappt 15 kWh per dygn. Solcellerna har totalt producerat 15 kWh under de 23 dagar av december som har varit.

Om vi skulle få Stirlingpannan att producera al 12 h per dag och lägger till ett vindkraftverk som kan producera något blåsiga dagar så skulle det vara möjligt att klara oss bra även vid långvarigt strömavbrott eller totalt off-grid.

Vi lagar mkt mat på vedspisen och är sparsamma med lampor och onödiga energitjuvar men har flera frysar och även lite värme i vattnet till djuren på gården.

Energiförbrukningen går dock såklart ändå att dra ner ytterligare när det krisar.

 

 


onsdag 28 december 2016

Sy en väska påse hängande i bältet

En Canvas väska/påse som hänger i bältet som man sedan vecklar ut när man behöver en påse.



















Jag började med en bit vaxat canvas 61 x 27 cm  
Vek in ca 1,4cm  på den ena kortsidan och sedan en gång till men denna gång lite mer så att jag kan sy ca 1,5cm från kanten

Och sedan samma sak på andra sidan








Skar ut läderbiten ca 5 x 25cm

Jag vek min tygbit på mitten aviga mot aviga. Sedan la jag läderbiten och markerade ut vart jag skulle sätta tryckknapparna.

Jag gjorde hål med en håltång och sedan slog jag fast tryckknapparna.


Sedan placerade jag läderbiten på samma plats som när jag provade ut vart tryckknapparna skulle sitta. Därefter sydde jag fast den i canvasen. (tänk på att veckla ut tygbiten så du bara syr i ett lager)

När läderbiten är fastsydd vek jag canvasen på nytt denna gång räta mot räta.

Sy båda sidorna med 1,5cm sömsmån.

Kräng tillbaka på sen vik den som den i tre delar på längden första sedan på höjden. justera så knapparna når varandra. Klart!



torsdag 22 december 2016

Rökning av mat till julbordet

Började ca en vecka tidigare med att sprutsalta köttet. där efter lades allt kött i saltlag i yttligare 4 dagar. tills vi slutligen började röka.
Fisken saltade vi med ett tunt lager grovsalt på köttsidan av den fortfarande frysta laxen sen lät vi den stå och sakta tina i kylskåpet. på morgonen efter skölde vi köttet och laxen och stoppade in det i röken och började det långa men roliga jobbet med att röka kött och fisk. Det brann i röken i ungeför 12 timmar.


 Resultatet blev toppen på det stora hela. Vi lärde oss att det kanske är bättre att röka lite kortare tid men med högre värme, så nästa gång ska vi elda hårdare. detta för att den största biten blev inte 100 klar i mitten och det vill man ju inte riskera.
Men roligt är det så detta rekommenderar jag verkligen andra att göra.

lördag 17 december 2016

Pepparkakshus

Julkyrka med torn och allt. Vide var den som var ansvarig för tillskärningen Jag var den som fick kavla och Korp den som gräddade och och springande med nya plåtar.
Sen dekorerade Vide Bitarna innan jag och Korp satte ihop delarna. Ett bra samarbete gav ett bra resultat. Vi blev nöjda.

lördag 10 december 2016

På besök i Borlänge Första advent

Vi åkte efter att Vide hade slutat skolan uppåt mot Ylva i Skulltuna och sedan vidare upp till Borlänge där mormor och morfar väntade med maten. Pelle och Martina var också där för att säga hej. Mycket trevlig kväll. När klockan började rinna iväg så åkte vi till Ingela. Hos Ingela blev det mycket te och mys. Ingela visade bilder på sitt nya hus hon har köpt.
Lördag eftermiddag pyntade Vide och Ylva två små granar hos mormor och morfar.

Lördagkvällen bjöd på en mysig spelkväll för oss vuxna och barnen var hos mormor och morfar och tillsammans var du barnvakt åt Ivar och Hugo.

Söndagen vaknade vi sen, åt frukost och åkte sen till mormor och morfar för att plocka upp barnen för att sedan åka till Emma, Hugo och Ivan. ( Rickard var iväg). vi åt lite lunch och sedan började den långa hemresan. Resan gick bra. när vi kom hem hjälptes vi alla åt att packa upp efter resan. senare på kvällen julpyntade Vide. Tomteluvan kom fram och nu är det den nya mössan till skolan.


lördag 19 november 2016

Morgon mys vid frukosten

Pappa Tufs tar hand om alla bäbisar men så klart i husses knä så man själv får lite gos. 

onsdag 16 november 2016

Regnet bara öser ner

      Nu är det färdiggrävt och vattenslangarna är nerlagda. Nu återstår det bara att lägga isolering kring vattenslangen på ställen där grävdjupet är gränsfall och såklart hopkoppling så vi får vatten i systemet. Vi passade på att när marken ändå var uppgrävd lägga i ytterligare slangar en till köksträdgården och en till kanten av gödselstacken så vi slipper ha en slang över vägen på somrarna  när vi ska vattna djur eller grönsaker. båda dessa extra är bara sommarvatten och kan tömmas innan vintern.